Historien om ULDALL
Historien om ULDALL (Uldalls Jernstøberi) har rødder tilbage til den danske besættelsestid, hvor Magnus Uldall, en ung og håbefuld mand, søgte læreplads som smed, men fandt i stedet muligheder i støberiernes verden.
I 1940 var støberier talrige, og enhver by med respekt for sig selv havde et jernstøberi, heriblandt Vejen og dens omegn med hele tre støberier.
Læs hele historien her:
En moderne og ansvarlig produktionsvirksomhed
Med kontinuerlige investeringer i bæredygtighedstiltag har jernstøberiet formået at forblive en integreret del af af den oprindelige adresse på Søndergade i Vejen, samtidig med at det har udviklet sig til en moderne og ansvarlig produktionsvirksomhed.
I dag beskæftiger ULDALL ca. 60 medarbejdere og producerer årligt mere end 1.400 tons støbejern. Virksomheden er en vigtig spiller i branchen, drevet af dedikationen fra sine "rigtige jernmænd".
2002
En del af BIRN Group
BIRN i Holstebro, der er en af Nordeuropas største støberikoncerner, overtog aktiemajoriteten i ULDALL, hvilket accelererede moderniseringen af produktionen og styrkede virksomhedens miljømæssige forretningsmodel.
1980'erne
Generationsskifte
Magnus Uldall overlod stafetten til sin søn, Jens Aage Uldall, der med sin uddannelse som håndformer og maskiningeniør fortsatte med at udvikle virksomheden. Under hans ledelse blev det til Danmarks største håndformeri.
1960'erne
Byudvikling og ekspansion
I 1960'erne nærmede bygrænsen sig fabrikken, og trods dens oprindelige beliggenhed i landzone fortsatte ULDALL sin udvidelse og vækst.
1949
Ny teknologi og udvikling
Installationen af en ny kupol-ovn i 1949 markerede en teknologisk opgradering, der gjorde det muligt at smelte jern, hvilket styrkede fabrikkens position og fokus på jernstøbning.
(Billede udlånt af Vejen Miniby)
1944
Grundlæggelsen af Vejen Metalvarefabrik
Grundlæggelsen af Vejen Metalvarefabrik
Magnus Uldall, en ægte jernmand, grundlagde Vejen Metalvarefabrik med tilladelse til at indsamle ødelagt krigsmateriel til genanvendelse. Denne initiativrigdom førte til etableringen af fabrikken og støberiet, der senere voksede sig stort og senere blev til et jernstøberi.
(Billede udlånt af Vejen Miniby)
Støbejernets historie går mange tusinde år tilbage. Spydspidser i jern er fundet helt tilbage til 4000 år før vores tidsregning. I dag er brugen af støbejern i mange industrier og brancher på grund af bl.a. slidstyrken og holdbarheden.